Bør jeg bytte bank? Spørsmålene du bør stille deg

Det er enkelt å bytte bank. Spørsmålet er om det lønner seg. Svaret på det er som regel ja. Du finner nesten alltid en konkurrent som er billigere enn den banken du bruker i dag. Å jakte på bedre spare- eller lånebetingelser er noe langt flere av oss burde gjøre jevnlig. Her er de mest typiske spørsmålene som kan føre til at vi bytter bank.

Når lønner det seg å skifte “beite”

Selv små renteforskjeller utgjør mye penger når lånesummene er store, og nedbetalingstiden er lang. Valgte du et lån uten å undersøke hva konkurrerende banker tilbyr, kan det godt hende du taper penger på valget av bank. I de fleste tilfeller må du ta frem kalkulatoren og regne ut selv om et bankbytte lønner seg. Selve byttet koster nemlig normalt noen kroner i form av et nytt etableringsgebyr. Den kostnaden må dekkes inn av de lavere rentene, ellers er det ikke noe poeng å flytte lånet.

Ta for deg ditt eksisterende lån, og finn ut følgende:

  • Hva er totalsummen du må betale for å bli ferdig med lånet?
  • Hva koster det å etablere et nytt lån?
  • Er differansen stor nok i favør av lånebyttet?

Får du de fleksible løsningene du trenger?

Mange bytter bank fordi lånene deres ikke er fleksible nok. Rentene kan godt være gode nok, men låntakeren har behov for tilleggstjenester eller løsninger som banken ikke tilbyr. Dette kan blant annet være:

  • Behov for å refinansiere gamle lån i en ny gjeldspakke med bedre vilkår.
  • Behov for opplåning (utvidelse av lånesum)
  • Endring av nedbetalingstid
  • Behov for en avdragsfrie innbetalinger
  • Behov for betalingsfrie måneder

Det er ikke alle banker som er like medgjørlige når kunden har behov for slike tilleggstjenester. Er behovet viktig, kan det godt hende du finner en konkurrerende bank som kan hjelpe deg. Pass på å finne en løsning som også gir deg de samme, eller bedre, rentebetingelsene.

Har Norges Bank endret styringsrenten

Norges Bank avholder vanligvis sine rentemøter kvartalsvis. Der bestemmer de om styringsrenten skal holdes på samme nivå, eller endres opp eller ned. Endringer har innvirkning på rentene du får i bankene, enten det er på lån eller innskudd.

Hver gang Norges Bank endrer styringsrenten, lønner det seg å følge med på hva din bank foretar seg. Settes den ned, bør også lånet ditt få lavere renter. Settes den opp vil du normalt få høyere renter. Et viktig spørsmål er hvor mye banken din endrer renten. Settes den mer opp enn hos andre banker? Reduseres renten like mye som hos konkurrentene?

Følg med på endringene, og sammenlign rentene på ditt nåværende lån med rentene andre banker tilbyr.

Lønner det seg å bli ny kunde

Bankene prøver ofte å lokke til seg nye kunder gjennom gode tilbud. Kommer du over en kampanje der du finner bedre rentetilbud enn det du selv betaler i dag, er det bare å bytte i vei. Du må selvsagt følge det prinsippet beskrevet ovenfor, det vil si regne ut om byttingen lønner seg.

Hvilke er billigst

Tenkt at du valgte å ta opp et billån for tre år siden, hos den banken som ble omtalt som billigste på det tidspunktet. Du hadde sjekket og sammenlignet, og kommet frem til at det var vanskelig å finne lavere renter på lånet. I dag trenger ikke den banken være den billigste lengre. Globale renteendringer, og interne grep i banken, kan ha gjort lånet ditt dyrere enn det du kanskje hadde fått hos en konkurrent.

Bruk sammenligningssider for lån, for eksempel finansportalen.no, og sjekk hvilke banker som er billigst i dag. Du kan også sjekke hvilke tilbud du får ved å sende uforpliktende lånesøknader. Slik finner du det billigste lånet, enten det er et billån, boliglån, forbrukslån, eller annet.

Ja, du kan forhandle med din nåværende bank

Når alt det ovenfor er sagt, det er ikke sikkert det lønner seg å bytte bank i alle tilfeller. Den beste løsningen er ofte å få din nåværende bank til å gi deg bedre rentebetingelser. Det kan du gjøre ved å følge rådene ovenfor, og deretter ta en forhandlingsrunde med banken din.

Så lenge du er betalingsdyktig og betalingsvillig, er det du som sitter med de beste kortene. Banker tjener tross alt bra på å ha lojale kunder, og de liker ikke å miste dem. Bruk dette til din fordel. Be om minst like gode betingelser som de du fant da du kontaktet konkurrentene. Hvis du ikke får gehør, vel, da bytter du bank.