Slik finner du billigst lån i 2018

Trenger du å låne penger, men vet ikke hvordan du skal gå frem? Det er enkelt å finne en lånevillig bank. Spørsmålet er om banken gir deg de beste rentebetingelsene. For å vite noe om det må du bruke litt tid på søknadsprosessen. Det får du oppskriften på her.

Sammenligne flere kredittpakker samtidig

Det er bare en ting som gjelder når du skal finne billigst lån, og det er å sammenligne lånetilbud. Helst så mange som mulig. Skal du ha et standard forbrukslån på rundt 50 000 kroner, har du minst 20 spesialbanker å velge mellom.

Dette er finansieringsselskap som utelukkende fokuserer på forbrukerfinansiering, der låntakeren ikke trenger stille med sikkerhet. I tillegg kommer nesten alle sparebankene med deres tilsvarende tilbud. Å skaffe seg mange tilbud er langt enklere enn mange tror.

Få oversikt over bankenes tilbud

De beste låneportalene har oversikt over det som kan krype og gå av banker og deres tilbud. Der finner du detaljer som lånesum, renter, gebyrer og tilleggstjenester, samt ofte omtaler av bankene og deres lån. Selv om du bør være kritisk til informasjonen (portalene er ikke alltid like oppdaterte), så vil slike sider hjelpe veldig for å finne bankene du bør søke hos. Du sparer masse tid, siden alternativet faktisk er å gjette seg frem til hvilke banker som har det lånet du er ute etter. I tillegg kommer det stadig flere banker på markedet. Tilbudene deres dukker som regel først opp på låneportalene.

Slik sender du inn en søknad

Når du har full oversikt, velger du ut de bankene som er relevante for ditt lånebehov. Lånesummen vil avgjøre dette. Du finner for eksempel omtrent 6-7 banker som har lån helt opp til 500 000 kroner, noen færre som har lån til omtrent 400 000 kroner, og et knippe på 7-8 som har lån opp til 100 000 kroner eller mindre.

Det vil si at om lånet du er ute etter er et sted mellom 25 000 og 50 000 kroner, kan du søke hos nær sagt alle. Skal du låne flere hundre tusen, kan du droppe omtrent halvparten av bankene.

Søk hos så mange som mulig som er relevante for ditt behov.

Enklere med en låneagent

Søknadsprosessen går raskere om du bruker en dyktig låneagent. De henter inn tilbud på dine vegne, ofte fra så mange som 15 av bankene på dette markedet. På låneagentenes nettsider finner du oversikt over hvilke banker de representerer. Sammenlign dette med en totaloversikt på en låneportal. Deretter kan du for eksempel søke gjennom agenten, og supplere med direkte søknader til de bankene agenten ikke samarbeider med.

Få bedre rentetilbud

Banker som tilbyr lån uten sikkerhet fastsetter rentetilbudene individuelt for hver søker. Dette baserer de på søkerens økonomi og betalingshistorikk. Betydningen av dette ser du der bankene oppgir hva laveste og høyeste rente kan bli. Som et eksempel er rentene på usikrede lån hos Komplett Bank mellom 7,9% og 19,9%. For å få tilbud om de laveste rentene må banken anse deg som høyst kredittverdig. Dette kan du påvirke til en viss grad. Over tid vil det lønne seg å blant annet alltid betale regninger i tide, unngå inkasso og betalingsanmerkninger, ha stabil inntekt og god likviditet. Gjeldsgraden din innvirker også, og den kan du kanskje gjøre noe med allerede nå.

Kvitter du deg for eksempel med kredittkortgjeld og små lån før du søker, vil du sannsynligvis forbedre kredittscoren din. Dermed vil du også få bedre rentetilbud på det neste lånet du søker om.

Har du en partner?

Et annet grep du kan ta for å få lavere renter er å ha en medlåntaker. Denne personen bør være partneren din (samboer eller ektefelle), da dere sannsynligvis allerede har felles økonomi. Med en medlåntaker anser bankene det som mindre risikabelt å låne dere penger, noe som ofte betyr bedre rentebetingelser.

Å låne sammen med en du ikke er partner med er imidlertid ikke alltid en god idé. Begge blir nemlig ansvarlige for å få lånet tilbakebetalt, og det kan lett oppstå uenighet og uklarheter. For eksempel må det avtales hvordan skattefradraget for gjeldsrenter skal fordeles. Slikt er langt enklere når medlåntakeren er din egen ektefelle eller samboer.

Den korte versjonen for billigste lån i 2018

For å oppsummere kan vi lage en liste over det du må tenke på når du vil finne billigste lån. Slik går du frem:

  • Bestem deg for lånesummen du trenger
  • Besøk en eller flere låneportaler for å få oversikt over bankene
  • Søk om lån fra samtlige relevante banker
  • Vurder å bruke en låneagent for å få flere tilbud
  • Sammenlign tilbudene og velg det billigste lånet